Tilbage til bloggen

Monto blogindlæg

7.4.2022

Have for begyndere

Kribler det i de grønne fingre for at komme ud i haven efter en lang mørk, kold og våd sæson? Det plejer at være tilfældet for haveejerne når de første solstrejf kommer foråret. Om det er sommerhuset, kolonihaven eller haven i parcelhuskvarteret, så har vinteren sat sit præg. Bedene ser kedelige ud, terrassen er grøn og græsplænen brun.

Gør haven sommer klar

Haver kan være ret intimiderende når man starter ud som første gangs haveejer. Måske var haven egentligt ikke engang en drøm at få, men den fulgte med huset og tanker om at omlægge haven til græsplæne kan derfor være nærliggende. Vent lige et øjeblik - det behøver ikke være en stor opgave at holde en have eller anlægge en. Du vælger selv hvor meget arbejde du vil ligge i den.

Overvejer du at gøre lidt ved haven, kan du kigge på at anlægge en lille havegang, et par højbede med blomster, eller nogle bede langs terrassen med en fin bedeafgrænsning. Alt efter hvor mange bede du laver og hvilke blomster og planter du sår, vil du selv være herre over hvor meget tid du vil ligge i vedligeholdelsen deraf.

For at få indrammet haven kan du plante hækplanter eller stedsegrønne træer langs skælvet, eller du kan plante hæk planter for at skabe zoner i haven. F.eks. til at børene kan have en sektion med legehus, trampolin og sandkasse. En zone med drivhus samt urtehave og køkkenhave. Eller blot et par hæk planter der gemmer den knapt så pæne kompostspand.

Har du en mindre have og ikke ønsker at bruge tid på vedligeholdelse deraf, kan du overveje om du på terrassen skal have nogle krukker med planter - f.eks. starte med forårs blomster og hen over sæsonen skifter dem. Blomster skaber en glæde både på terrassen og inde fra huset af.

Hold græsset pænt

Det vigtigste i haven er om muligt græsplænen. Den kan være svær at få styr på, hvorfor nogle truer med at omlægge den til terrasse – der er heldigvis langt fra tanke til handling. Når først du har tavet på din græsplæne, så vil du nyde at bruge den.

Inden du kaster håndklædet i ringen og erhverver dig rulle græs til hele haven, så skal du overveje at gøre et skud for at få den til at se pæn ud. Du skal starte med at vide hvilken jord du har, det vil nemlig have en indvirkning på hvilke græsfrø du bør vælge til netop din plæne. Du skal også overveje at gøre plænen plan hvis den ikke er det. Det kan du gøre ved hjælp af en græs tromle, og herefter kan du spørge hvornår sår man græs i dit byggemarked eller på din plante skole. Er plænen jævn så skal du måske benytte dig af en plænelufter hvorefter du kan overveje at lave en eftersåning af græs. Husk at give din plæne plænegødning og plæne rens alt efter behov.

Vedligeholdelse af haven

Som nævnt tidligere, så er vedligeholdelsen af haven op til dig. Du vælger selv hvor mange bede, kompleksiteten heraf, samt hvor meget plæne du ønsker. Anlægger du f.eks. en køkkenhave skal du vide, at den kræver vedligeholdelse ugentligt i højsæsonen. Hvis du har familie så overvej at anskaffe haveredskaber til børn og lav det til en fælles aktivitet. Der er et par gange om året hvor hækken skal klippes, plænen skal jævnes, algerne skal af terrassen, måske et træ skal fældes eller en ny flise terrasse skal laves. Disse poster er ikke noget der ofte skal udføres. Nogle er på årsbasis, andre er endnu sjældnere. Til disse større projekter kan du overveje at leje udstyret for ikke at skulle investere i det, samt opbevare det til dit lille behov.

Monto er en digital platform som gør det nemt for dig at se hvilke uudnyttede genstande der er nær dig, f.eks. haveredskaber eller andet udstyr. Lej motorsav, flis hugger, fræser, plæneklipper eller græstrimmer, samt mosfjerner, hækklipper eller en brændekløver. Udvalget på Monto er afhængende af hvad mennesker i dit lokalmiljø ligger op til udlejning

Ejer du selv nogle af disse produkter, så smid dem op på Monto! Du kan hjælpe en nær dig, minimer ressourcespild, samt tjene en smule på et produkt du ikke bruger hele tiden.

Monto kan tilgåes her på hjemmesiden eller som en app der hvor du downloader apps.