Tilbage til bloggen

Monto blogindlæg

15.4.2022

Kreative ideer

Kreativitet er noget der er med os alle hele livet, i større eller mindre forstand. Selvom ens egen kreative udfoldelser måske ikke er tilfredsstillende, forbliver det fortsat en kreativ aktivitet som vi har dyrket i et omfang. En kreativ hobby er noget mange kan genkende fra barndommen. Dengang var de typisk søsat af voksne der have en masse forskellige kreative aktiviteter i ærmet til forskellige begivenheder. Til påske var det måske at puste æg eller at klippe og sende gækkebreve til venner og familie i håb om, at de ikke kunne gætte dit navn, og derved være berettiget til påske chokolade fra vedkommende. Til efteråret var det måske at lave kastanjemænd eller tørre blade. Til jul var det julebag og juleklip der hittede. I takt med at du blev ældre blev der måske introducerede nogle mere avancerede teknikker eller elektronik i de kreative aktiviteter, som f.eks. at lave blocher, male oliemalerier, lave simple fysikeksperimenter, samt brænde og male lerfigurer eller skåle. I skolen tog du måske også det famøse ‘symaskine kørekort’ og syede grydelapper eller en lille bamse.  

Min kreative verden

I den tidlige voksenalder genoptog du måske atter nogle kreative hobbyer - måske nogle du stadig nyder at udfolde dig med når tiden bliver prioriteret til det. Særligt under corona var der mange, som kastede sig over alverdens nye hobbys eller genoptog gamle, da tiden pludselig var til det og hjemmet blev rammerne for al aktivitet.  

Den kreative verden hitter som aldrig før og der bliver dyrket og testet mange hobbyer af blandt danskerne, indenfor f.eks. mad trends, keramik, brætspil og origami. Kurser i foto, croquis og ler får mere og mere popularitet. Nogle af de største hobbyer netop nu er indenfor garn, gastronomi og musik:

Garn

At strikke, hækle, og væve har traditionelt været aktiviteter som husmødre holdt af og det var tilmed en måde at spare penge på. Man kunne sælge strik og tjene penge, eller man kunne strikke f.eks. strømper til familien i stedet for at købe dem. Fordelen var at strømper kunne stoppes hvis der skulle have været gået hul på et par. Du husker måske også en bedstemor eller oldemor som altid havde gang i et strikkeprojekt. Nu hitter hækle og strikopskrifter endnu engang, og der findes tilmed online grupper med opskrifter og erfaringsudveksling. Huer, sweatre, tæpper, halse disser og sokker er nogle af de opskrifter som er mest eftersøgt online til alle aldre, og særligt hæklede dyr og suttesnore hitter hos de nybagte mødre.  

Håndarbejde er også en kreativ aktivitet som har vokset sig på størrelse med alt i strik. Du kan opsøge netværk og grupper som debatterer om alt i håndarbejde og opskrifter. Du kan sy tøj, stofservietter, puder, tasker, punge, patchwork tæppe, nissehue, osv. Det er en aktivitet som spænder bredt i avancerings niveau.  

Gastronomi

Interessen for udfoldelse i køkkenet er høj. Maskiner som dehydrator, sousvide, juice maskine, pasta maskine, ismaskine, og slowcooker, er maskiner som du garanteret har hørt om før hvis du interesserer dig for gastronomi. Med dehydratoren kan du selv tørre frugt til f.eks. en sund snack. Sousvidden bruges til at tilberede f.eks. kød eller til at lave nemme hjemmelavet sovser der ikke skiller, og slowcookeren eller ‘presure cooker’ tilbereder lækre simreretter imens du f.eks. er på arbejde.  

Musik

Musik er endnu en kreativ aktivitet, men en dyr en af slagsen. Elektrisk guitar, akustisk guitar, basguitar og forstærker er oftest noget man køber når man er afklaret med, at man nyder at spille musik. Det kan man bl.a. finde ud af, ved at købe lektioner hos en aftenskole. Det samme er gældende for de instrumenter der klassificeres under ‘orkester’: instrumenter med strenge, træblæser, trommer og andet slagtøj, samt klaver og keyboards. DJ-udstyr og lydmixere er om muligt en musikalsk aktivitet der ses i blandt et yngre publikum, som oftest også dyrker club scenen.  

Lej og udlej kreative artikler

Har du haft lyst til at prøve kræfter med nogle af de førnævnte aktiviteter, men ikke ejer en symaskine, guitar, dehydrator eller andet? Hop ind online og download Monto eller tilgå Monto fra hjemmesiden, og find netop din næste kreative aktivitet. Lej dit grej i dit nærområde alt efter dit behov.  

Ejer du selv nogle af de tidligere nævnte kreative artikler eller andet rekreativt gear, så læg det op til udlejning på Monto og tjen penge på det. Du hjælper et andet menneske, tjener en lille gevinst, og samtidig sparer miljøet fra at der bliver købt en masse gear, som ligger uudnyttet på et senere tidspunkt.