Tilbage til bloggen

Monto blogindlæg

15.4.2022

Lær at upcycle

I takt med at vi bliver mere opmærksomme på det skræntende helbred vores jord har, er forbruger adfærden blevet nøje undersøgt og vi bliver hele tiden mere opmærksomme på hvilke vaner vi kan ændre hurtigt og nemt, samt hvilke større skridt vi kan implementere løbende i vores færden på moder jord.  

Vi har lært økonomiske terminologier som ‘cirkulær økonomi’ at kende, hvilket i en nøddeskal er at forlænge levetiden på ting i stedet for blot at kassere dem. Det behøver ikke være hele genstanden der nødvendigvis kan genbruges, men når en ting er forældet eller ikke fungerer mere, så skal vi i højere grad være bedre til at genanvende de dele der fungerer eller reparerer det, således vi ikke kasserer og køber nyt i stedet for.  

I den forbindelse er upcycling blevet populært. Upcycling er processen hvor man ændrer på en genstand som måske er ødelagt, sat til genbrug eller ikke længere er brugelig, til noget som er brugbart, renoveret samt eller måske er kunst eller dekoration. Denne aktivitet er blevet populær iblandt interiør entusiaster, da man ved at upcycle gamle møbler kan præge ens hjem med noget fuldstændigt unikt, og det kan tilmed være billigere end at købe nyt.  

Upcycling kan være svært at komme i gang med, da man ofte skal bruge værktøj eller maskiner som alle ikke har ved hånden, og hvis det er dit første projekt, ved du heller ikke, om du er dygtig til det eller nyder at være kreativ på denne måde.  

Det vil Monto lave om på. På Monto kan du søge iblandt genstande borgere i din by eller bydel ejer men ikke bruger. Du kan altså leje f.eks. en sømpistol, symaskine, rystepudser osv., som en person rundt om hjørnet ejer, i de perioder vedkommende ikke bruger det, hvorfor genstanden derfor ligger uudnyttet hen.  

Upcycle tøj

Du kan nemt upcycle tøj og være kreativ på mange niveauer. Er du nybegynder kan du starte med at sy en ny knap i en skjorte i stedet for at smide den ud. Du kan avancere til f.eks. at sy lapper på et par hullede jeans, eller udfolde dig kreativt ved at brodere et mønster på en bluse du ikke længere synes er spændende. Du kan tilmed sy en ny kjole af slips du har fundet i den lokale genbrug, og derved give dem et helt nyt liv. Lej f.eks. en symaskine til dette på Monto.  

Upcycle møbler

Der er mange måder at give gamle møbler et nyt liv på, og det kan ovenikøbet være vanskeligt at finde det helt rigtige møbel du ønsker at upcycle, da det er blevet meget populært at gå på jagt i genbrugs centre samt genbrugs stationer efter gamle reoler, stole, sofaer samt borde. Du kan være heldig at finde et møbel du elsker og give det et nyt liv. Det kan være en gammel stol der skal males og ombetrækkes for at give den en overhaling og en opfriskning. Det kan også være gamle paller du vil lave et møbel ud af. Find sømpistol, malergrej, blandende værktøjskasser, mm. på Monto.  

Ikea hacks

At give nyt liv til et Ikea møbel er blevet utrolig populær, og på internettet florerer der en masse guides til hvordan møbler som skabe og borde har fået nyt liv og tilmed ser mere eksklusive ud, end da de blev købt. DIY, som står for ‘do it yourself’, kanaler på sociale medier og YouTube har vundet vores hjerter og det er ikke uden grund. Du kan lave fantastiske skræddersyede løsninger til dit hjem med et gammelt Ikea møbel. Nogle giver en gammel hvid reol et nyt liv, ved at lægge den vandret, forstærke de gamle hylder og lave låger. Dertil syes der en hynde, og så har du pludselig en bænk som også er et opbevaringsmøbel. Stilen er måske ændret fra at være et hvidt møbel, til at have pyntelister og ny maling, og derfor ligner et ældre møbel med mange detaljer. Til sådanne transformationer skal du bruge bl.a. en rystepudser, stiksav, fugepistol, mm., og det kan du være heldig at finde på Monto således du ikke skal ud og erhverve dig disse værktøjer.  

Er du en erfaren upcycler eller ‘gør-det-selv'-type, så har du om muligt en masse værktøj liggende. Download Monto appen og læg dit værktøj op til udlejning) og tjen en udlejningsgevinst, imens det ligger uudnyttet hen.