Tilbage til bloggen

Monto blogindlæg

1.4.2022

Pak til en nat i det fri

Er du også blevet et naturmenneske efter corona? Eller har du blot fået en anelse trang til at være mere udenfor periodevis? Har du overvejet en nat ude i det fri?

Fun fact – danskerne gik mere, søgte på vandreruter, og brugte tilmed flere shelterpladser i Danmark de seneste to år, end vi nogensinde har gjort. Vandreture ud i naturen blev en populær aktivitet for mange, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Det er ikke revolutionært på nogen måde - mange har praktiseret det længere og har tilmed en fuld udstyrspakke... og så er der os andre, som netop er hoppet på bølgen og som ikke ejer en sovepose, trangia, liggeunderlag og meget andet. Hvis du har fundet kærligheden i at vandre, er det næste naturlige skridt at prøve at overnatte i naturen. Men hvor skal du starte?

Shelterpladser

Der findes ikke noget bedre en at vågne til lyden af havet, fuglene, duften af frisk natur og bålet der måske fortsat er med små gløder. Tilmed i en dejlig lun sovepose og på et blødt underlag. At sove i naturen er bestemt ikke en komfortovernatning, men der er meget man kan gøre, for at det bliver mest muligt behageligt. Desuden er det ikke komforten man skal overnatte i naturen for at vægte højest, men tilmed det velvære det er at vågne i naturen.

I Danmark er der et vælg af shelterpladser på naturskønne frimærker. I skove, langs bække og ved havet. Danmark har mange kyststrækninger og skove, så det er ikke svært at finde en som er særdeles smuk. Mange shelterpladser kan findes på appen: Shelter og mange er tilmed gratis og der er bruger ratings samt billeder. Nogle shelters er ovenikøbet nye og i designs du måske ikke normalt ville se en shelter bygget i.

Inden du tager afsted, er det er vigtigt at huske på, at det ikke er alle steder at lave bål er lovligt. Det samme gælder for fældning af træ dertil. Læs op på reglerne inden du begynder, således du er sikker på, at du respekterer naturen og de regler der gælder i det pågældende område.

Hvad skal man pakke?

Afhængig af dit komfort level, antal nætter og erfaringsniveau er pakkelisten til en tur i naturen fluktuerende. Pakkeliste til en sheltertur inkluderer bl.a. et liggeunderlag, sovepose, dyne, hurtigttørrende håndklæde, førstehjælpskasse, taske, pandelampe, sprit, ild, vand, og derudover er der selvfølgelig tøj, sko, toiletsager samt mad. Når man begynder at nedskrive tingene i detaljer, bliver listen faktisk lang. Den første regel til overnatning i naturen er, at udgå at pakke for meget, da du skal kunne bære det. Hold derfor alt til et minimum og del evt. nogle af posterne ud blandt gruppen du skal afsted med, for at undgå at I alle slæber. Pak let, så har I mere energi til at nyde vandreturen eller kan gå længere.

Når du har styr på pakkelisten, fået uddelegeret iblandt den gruppe der skal på tur, samt fået tjekket op på reglerne i området, skal I igang med at pakke. Meget af det grej man skal bruge til en overnatning i naturen, er genstande den almene dansker ikke nødvendigvis har liggende - særligt hvis det er den første overnatning i naturen. I stedet for at købe en billig sovepose hvor kvaliteten er reflekteret deraf, hvorfor så ikke download Monto appen og tjek udvalget ud i dit nabolag. Du risikerer ikke at fryse og derved få en dårlig oplevelse, du skal ikke have mange penge op af lommen og du skal ikke opbevare den efterfølgende. Dette rationale er selvfølgelig glædende ved leje alt grej. Lej liggeunderlag, trangia, blåtilbehør, osv.

Monto største mission er at mindske ressourcespild. Vi bliver nødt til kollektivt at forbedre forbruger adfærden som er præget af ‘køb og smid ud’ kulturen og tage vores overforbrug alvorligt.

Lej grej til en overnatning i naturen på Monto, og sikre dig du har udstyr med til dit komfortniveau og ovenikøbet til en slik.

Har du erhvervet dig en masse outdoor grej og kunne tænke dig at [tjene lidt ekstra penge](https://monto-rent.com/blog/tjen-ekstra-penge/) når det ligger uudnyttet? Download Monto, tag et par billeder af dine genstande og prissæt det. Du skåner miljøet for køb af produkter der ikke skal bruges ofte, og du gør den lejende nabo glad.