Tilbage til bloggen

Monto blogindlæg

15.5.2022

Udstyr til bål

Et bål er en god måde at forlænge udesæsonen på i begge ender af sommeren, i form af varmen fra ilden, men det er også et fantastisk redskab til at skabe hygge og tilmed funktionelt, hvor du tilmed kan tilberede mad. Vi kender det store bål fra Sankt Hans og små bål fra barndommen, og du kan med fordel starte et bål til dit næste arrangement. 

Hygge med bål

Du kan arrangere en masse forskellige arrangementer hvor et bål med fordel kan tændes. Det kan bl.a. være til en sommerfest, en nat ude i naturen, eller blot til en bålfest.  

Hvis du ønsker at tænde et bål til en fest, skal du være opmærksom på, om der først og fremmest er et afbrændingsforbud i dit område, om der er nogle brandfare tæt på, hvilket f.eks. kunne være et fest telt, træer eller andet, alt efter hvorledes vinder vender. Dernæst skal du sikre dig, at du tænder bålet på et sikkert underlag. Det kan være i et bål fad eller i en udgravet sektion af græsplænen med fliser omkring. Det forhindrer ilden i at sprede sig.  

Befinder du dig i naturen over natten på f.eks. en sheltertur, er et bål en genial kilde til varme om natten, men selvfølgelig også til at lave mad på. Er du på en decideret shelter plads, så er der oftest lavet et sikkert sted for dig at tænde bålet på, og der kan ovenikøbet være en rist til madlavningen. Er du ikke på en decideret shelterplads, så skal du først undersøge om du må starte et bål der hvor du befinder dig. Fælles for begge scenarier er, at man også her selvfølgelig skal vide sig sikker på, om der er brandfare samt afbrændings forbud.  

Et rigtigt hyggeligt arrangement er en bålfest - særlig hvis du bor i byen hvor adgang til bål ellers ikke sker så ofte. Du kan se på naturstyrelsens hjemmeside hvor der er en bålplads omkring dig. Vær særligt opmærksom på, at der er en toiletbygning nær ved pladsen.

Et andet sted der også er særligt egnet til et hyggeligt bål arrangement, er på en stand – her er omgivelserne fantastiske hyggelige, samtidig med at der som oftest også er meget lav brandfare da underlaget er sand og fordi der er vand i nærheden. Derfor er der ikke brandfarligt materiale ilden kan sprede sig til. Husk at slukke bålet omhyggeligt inden I efterlader det, specielt på en strand hvor der ofte er mange der spadserer rundt i bare tær og derved kan brænde fødderne på eventuelle gløder under sandet. Og ryd selvfølgelig altid op.  

Båludstyr

Særligt til en bålfest for byboerne hvor adgang til bål ikke sker så ofte, kan det være ekstremt hyggeligt at samle en flok glade mennesker til en eftermiddag hvor bålet tændes, og der hygges indtil at solen er gået ned. Alle kan have drikkevare med, udendørs spil, og måske I netop kan lave mad over bål.

En rist er god at have, hvis den ikke findes på pladsen, pinde til snobrød, mindre pinde til skumfiduser, en popcorns si til at poppe popcorn i, eller en stor gryde til netop dette formål.  

Gør oplevelsen noget særligt

Det er ikke alle der ligger inde med udstyr til et bål som nævnt ovenstående, specielt ikke i byen, og som arrangør og vært til et sådant arrangement, kunne det være fedt at have styr på alt det praktiske udstyr inden gæsterne kommer.   

For at gøre det så nemt som muligt, så find alt det udstyr der skal anvendes i nærheden af dig eller dit kommende arrangement på Monto. Her kan du leje udstyr og gadgets, som du ønsker at anvende til f.eks et bålarrangement. Ved at leje udstyr du kun mangler for en kort periode, kan du spare mange penge frem for at købe det, og så slipper du ligeledes for at skulle bruge plads på at opmagasinere det efterfølgende.  

Find det du mangler på Monto. Download appen til iOS eller Android og se om der ikke er én tæt på dig, eller tæt på bålpladsen, som ligger inde med netop pinde til snobrød, musikanlæg til de gode toner, havespil til en konkurrence, imens gruppen nyder bålet i takt med at mørket indtræffer.